Plantam brazii de Craciun!

Plantam brazii de Craciun

In noiembrie 2008, la sugestia unui ofiter de politie, am conceput o campanie prin care mi-am propus sa reduc numarul de brazi taiati de Craciun.

Incercand sa sugerez un comportament alternativ la clasicul brad de Craciun, am propus ca oamenii sa cumpere brazi cu radacini la ghivece. Am numit Campania Plantam Brazii de Craciun si am facut o campanie virala.

In decembrie 2009 am promovat brazii de la ICAS (Institutul de Cercetari si Amenajamente Silvice) http://www.icas.ro/ pentru ca stiam ca ei au multi brazi mari de care vroiau sa scape si pe care oricum ii vindeau cu radacini. Am spus ca ii ducem acasa brazii si pe urma ii preluam si ii plantam si pretul era de 150 de ron. Eu am facut acea afirmatie, dar cei de la Institut nu erau de accord, ei doar vindeau brazii, nu ii si transportau si cu atat mai putin sa ii si preia si dupa sarbatori. Toata luna decembrie mi-a sunat telefonul. Oamenii imi cereau brazi. Am dus acasa la oameni 35 de brazi. Poate pentru multi 35 nu insemna multi, dar eu nici nu aveam masina, a trebuit sa platesc pe cineva cu masina papuc sa ii transporte. Un baiat care si-a rupt spatele carand la brazi. Oamenii nu intelegeau a sunt un ONG si ca am facut acesta campanie ca sa promovez brazii la ghivece, ca sa grabesc adoptarea acestui comportament la nivel de societate si ca nici pretul nu imi permitea mie sa imi acopar costurile, motiv pentru care am marit pretul la 200 de ron, ca sa acopar transportul. Pe unii oameni i-am trimis sa isi cmpere direct brazi de la ICAS si in felul acesta stiu ca ICAS a vandut cel puti 150 de brazi. La un moment dat, pentru ca am fost foarte solicitata, le-am spus oamenilor ca nu mai duc brazi la cei care stau in apartament ci doar la cei care locuiesc la curte si care au loc unde sa replanteze bradul. Dintre acesti brazi mari, nu stiu daca au prins 40%. Mai ales cei tinuti in casa de sarbatori, au rezistat in mica masura. Mai repede au prins brazii lasati afara, in frig. O problema cu brazii foarte mari este ca si radacinile le sunt foarte mari. Odata taiate radacinile, ei sunt deja foarte afectati. Daca mai sunt dusi si in casa, intra in soc termic. Trebuie tinuti mai la racoare si udati des (nu imediat). Am avut si brazi tinuti in casa care s-au prins.

 

Tot in decembrie 2008 am fost contactata de un producator de la Comanesti Bacau.

Un om simplu de la tara, care se apucase sa creasca in curtea lui…brazi si molizi. (are certificat de productor emis de primarie)

Molizii la ghivece erau deosebit de frumosi si se pretau pentru acest gen de campanie.

Am inchiriat o casuta la Universitate la sfarsitul lunii decembrie 2008 si am vandut cam 150 de molizi.

De asemenea, am contactat si ONG-uri din Bacau ca sa faca si ei aceeasi campanie tot cu brazi si molizi de la Mocanu Ionel.

In total, Mocanu Ionel cred ca a vandut 300 de braduti in 2008

 

Si in 2009 decembrie am reluat campania cu brazi si molizi in Parcul Kiseleff.

Leave a Reply