Proiecte

in aprilie 2008 la Pitesti

in aprilie 2008 la Pitesti

Intr-o lume in care apa, odata gratuita si potabila, si-a capatat pretul ei, iata, si aerul curat devine din ce in ce mai greu de gasit.

Intr-o lume amenintata de incalzirea globala, imi este greu sa cred ca oamenii mai trebuie sa fie convinsi cate beneficii ne aduc padurile. In Romania, la momentul de fata, avem nevoie de copaci ca de aer, pentru ca, de fapt, copacii sunt aerul nostru cel de toate zilele.

“Stop Poluarii. Start Naturii!” este un program de lunga durata al asociatiei Terra Ecologica.
Ne-am propus sa plantam copaci si sa aratam in Romania ca prin puterea voluntariatului putem sa schimbam oameni, obiceiuri si mentalitati si putem obtine rezultate considerabile.

Speram ca acest program sa influenteze si modul in care este utilizata energia. Majoritatea oamenilor folosesc forme de energie fara ca macar sa se gandeasca la asta, fie ca este vorba despre gaz pentru a gati mancare, sau de electricitate pentru a juca o partida  de party poker pe calculator. O mare parte din aceasta energie provine din surse neregenerabile. Prin urmare, fiecare ar trebui sa faca tot ce ii sta in putere pentru a reduce efectele incalzirii globale.

Plantarile au inceput pe 1 decembrie 2007 si pana in prezent, voluntarii Terra Ecologica au plantat peste 100.000 de copaci.
Programul s-a dorit a fi nu doar o serie de plantari de arbori, ci o campanie de promovare a curentului eco in Romania.
Foarte multi dintre voluntarii participanti la plantari incep sa se gandeasca si sa puna in practica idei ecologice.

Ciorogarla_2febr2008Specialistii in PR stiu ca orice campanie se face printr-un efort considerabil si de durata.
De aceea am inceput programul in 2007 cu 37.000 de salcami pe care i-am plantat in trei luni de zile la Ciorogarla
Salcami plantati la Ciorogarla. Septembrie 2009.

Multi au criticat faptul ca am plantat atat de multi salcami.
Sunt o specie invaziva, spun ei si tendinta unor silvicultori de a inlocui specii autohtone cu specii alohtone repede crescatoare (precum salcamul) trebuie descurajata.
In mare parte suntem de acord cu acesta critica.
Si totusi, in ideea programului, mai importanta a fost partea de schimbare a mentalitatilor.

De cand am initiat acest program, curentul eco a patruns foarte mult in Romania.
Sunt foarte putini cei care recunosc ca un grup restrans poate sa genereze cu putere o schimbare la nivel de tara.
De altfel, lectia pe care am invatat-o este ca, ideile unui cerc redus de persoane sunt cu atat mai puternice si mai influente, cu cat se reuseste sa le lase impresia celorlalti ca sunt ideile lor.
Odata ce un numar critic de oameni a preluat niste idei si comportamente eco, vor urma multi altii care vor prelua idei pentru ca sunt la moda.
Prin urmare a fost si poate mai este nevoie de acel nucleu care face un lucru nou si care sa isi accepte rolul de excentric.
Odata ce altii il vor urma, comportamentul va incepe sa intre in normalitate si va deveni chiar un stil de viata.
Ne bucuram ca am impulsionat si noi miscarea ecologica in Romania.
Ne bucuram ca s-au facut si se fac emisiuni de mediu, reviste si suplimente de mediu sau ca in scoli se preda ecologia.

studentila Geografie planteaza la Belciugatele14nov2009

Multi ne intreaba de ce nu facem programe educationale? Ei bine zicala romaneasca “Teoria ca teoria dar practica ne omoara!” se aplicadestul de bine pentru miscarea eco din Romania.
Asociatia Terra Ecologica este inclinata sprea partea practica pentru ca noi consideram ca sunt destui cei care vor sa faca programe teoretice. Odata impus un trend vor fi multi cei care vor sesiza niste oportunitati si vor veni cu idei constructive.
Noi preferam organizarea actiunilor de plantari, pentru ca volumul de munca este foarte mare si, oricat de eco ar fi niste oameni, ei nu vor iesi sa dea la cazma si sa faca munca cea grea.

Leave a Reply